Exhibition design / graphics / art direction: MULO creative lab
Photography: Mariana Bisti
















Τον Αύγουστο του 2019 αναλάβαμε τον μουσειογραφικό σχεδιασμό καθώς και το σύνολο των γραφικών του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας. Είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε ήδη στην πρώτη φάση της μουσειολογικής μελέτης αλλά και να συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο με την KLAB architecture που είχε αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης.O ιστός της αφήγησης της έκθεσης υφάνθηκε παράλληλα με τον σχεδιασμό της, με βασικό δεδομένο ότι το μουσείο δεν είχε καμία συλλογή ειδικά για το κομμάτι της αφήγησης που αφορούσε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή. Κάθε χώρος σχεδιαζόταν ταυτόχρονα με το γραφικό και μουσειογραφικό περιεχόμενό του. Οι γραμμές μπλέκονται μεταξύ τους, συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται, μετατρέποντας όλα τα στοιχεία, αρχιτεκτονικά ή γραφικά, σε κομμάτια ενός ενιαίου συνόλου που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αφήγησης στον επισκέπτη.
Στο Μουσείο υπάρχουν διαφορετικές πυκνότητες πληροφορίας. Υπάρχουν χώροι όπου έπρεπε να διαχειριστούμε πάρα πολύ κείμενο, χώροι όπου η εικόνα μιλάει από μόνη της ή μεταμορφώνει μια ολόκληρη αίθουσα και χώροι όπου συνδυάζονται πολλά στοιχεία μαζί, όπως ήχος, εικόνα, κείμενο και αντικείμενο. Ο επισκέπτης θέλαμε να νιώθει ότι περιηγείται ελεύθερος, παρόλο που η πορεία έχει αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς να χάνει το σύνολο να μπορεί να εστιάσει σε ό,τι του ελκύει το ενδιαφέρον. Δημιουργήθηκαν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης τα οποία συνθέτουν το σύνολο της έκθεσης αλλά ο επισκέπτης είναι αυτός που επιλέγει πόσο θα εμβαθύνει.
Με στόχο να δημιουργηθεί μια καθαρή σχέση ανάμεσα στην πληροφορία, την εικόνα, και τον χώρο, αποφύγαμε κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο. Τα εκατοντάδες τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν για να εικονογραφήσουν την μουσειολογική αφήγηση μετουσιώθηκαν σε στοιχεία μεγάλων γραφικών συνθέσεων συνδυαζόμενα με πρωτότυπα σχέδια και εικονογραφήσεις. Οι εικόνες και τα κείμενα συντίθενται στις επιφάνειες με απλότητα και μεγάλες αναπνοές ώστε να γίνεται ξεκούραστα η ανάγνωση από τον επισκέπτη. Σε όποια εποχή κι αν αναφερόμαστε υπάρχει πάντα το σώμα εν κινήσει, με διαφορετική αισθητική προσέγγιση. Όλες οι γραφικές συνθέσεις, σαν άλλες ζωφόροι, αναδεικνύουν αυτές τις φιγούρες ως αποσπασματικές στιγμές ενός ενιαίου αγώνα, σε. Άλλο βασικό στοιχείο που εμφανίζεται με πολλαπλές εκδοχές είναι οι χάρτες. Δισδιάστατοι, τρισδιάστατοι ή διαδραστικοί, συμπυκνώνουν πάντα την ιδέα αυτού του παγκόσμιου θεσμού.
Χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλές τεχνικές εκτύπωσης, διαφορετικά υλικά, μαλακά ή σκληρά, κοπτικά για το συνδυασμό διαφορετικών επιπέδων πληροφορίας, καθώς και σχέδια που αποτυπώνονται μόνο με το φως ενός προβολέα.
μουσειογραφική μελέτη- γραφικά χώρου: MULO creative lab
Αρχιτεκτονική μελέτη: KLAB architecture
Kαλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Χαρά Μαραντίδου
Mουσειολογική μελέτη, Έρευνα – Ανάπτυξη περιεχομένου, Κείμενα: Αλεξάνδρα Νικηφορίδου
φωτογραφίες: Μαριάννα Μπίστη